Volgens recente cijfers zou 1 op de 12 Belgische ouders te maken krijgen met een parentale burn-out (PBO). De verdeling tussen geslachten is een beetje scheef, waardoor PBO vooral voorkomt bij werkende mama’s. Is het omdat vooral vrouwen hebben de neiging hebben om eerst te zorgen voor anderen en dan pas naar zichzelf te kijken? Of spelen er nog andere zaken? En denk jij dat je misschien weleens te maken hebt met of kan krijgen met een PBO?
Twijfel je of je er last van hebt?
Geen burn-out
Je loopt op dit moment geen risico op een burn-out. Dit betekent niet dat je nog nooit een burn-out hebt gehad, dat je nooit het risico zult lopen om een burn-out te krijgen of dat je nooit een burn-out krijgt. Het betekent gewoon dat er op dit moment meer factoren zijn die je beschermen dan factoren die een risico voor je zijn.
Laag risico op een burn-out
Je loopt momenteel weinig risico op een burn-out. Voorlopig zijn er meer factoren die je daartegen beschermen dan factoren die een risico vormen. Wil je dit evenwicht bewaren, zorg er dan voor dat je de factoren koestert die je bescherming bieden, onderhoud je emotionele hulpbronnen, je partnerrelatie en je relatie met je kinderen.
Wil je toch meer informatie over de signalen van een parentale burn-out en hoe je dit kunt vermijden? Dan is de masterclass The kids are alright, nu de ouders nog wel iets voor jou!
Matig risico op een burn-out
Je loopt momenteel een matig risico op een burn-out. Dat betekent niet dat je een burn-out krijgt, maar wel dat het tijd is om voor jezelf te gaan zorgen. Om het risico op een burn-out te vermijden, is het belangrijk dat je de factoren die je beschermen versterkt en/of de factoren die je kwetsbaar maken afzwakt.
Je loopt momenteel een hoog risico op een parentale burn-out. Misschien sta je er al met één been in. In dit stadium is het van cruciaal belang dat je tijd maakt, enerzijds voor jezelf, anderzijds voor de relatie met je partner. Ben je zo uitgeput dat je denkt dat het niet lukt om er in je eentje bovenop te komen, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken.
Wil je meer informatie over de signalen van een parentale burn-out en hoe je dit kunt vermijden? Dan is de masterclass The kids are alright, nu de ouders nog wel iets voor jou!
Misschien ben je een van die ouders die met een parentale burnout kampen (nog meer ouders hebben dit al doorgemaakt of gaan dit nog doormaken). In dit stadium is het van cruciaal belang voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid en/of het welzijn van je kinderen dat je een pauze neemt. Je moet nu dringend voor jezelf gaan zorgen, echt voor jezelf zorgen.
Wil je meer informatie over de signalen van een parentale burn-out, wat de risicofactoren zijn en hoe dit toch nog kunt vermijden? Dan is de masterclass The kids are alright, nu de ouders nog wel iets voor jou!
Je bent een van die ouders die een parentale burn-out doormaken (nog meer ouders hebben dit al doorgemaakt of gaan dit nog doormaken. In dit stadium is het van cruciaal belang voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid en/of het welzijn van je kinderen dat je een pauze neemt. Je moet nu dringend voor jezelf gaan zorgen, echt voor jezelf zorgen.
Wil meer informatie over een parentale burn-out en hoe je eruit kunt raken? Dan is de masterclass The kids are alright, nu de ouders nog wel iets voor jou! Let wel op, deze masterclass geeft inzichten en handige tips, maar vervangt uiteraard geen bezoek aan een arts.
Ik ben zo moe van mijn rol als ouder dat ik het gevoel heb dat slapen niet meer genoeg helpt.
Ik heb het gevoel dat ik mezelf niet meer herken als moeder of vader.
Ik heb het gevoel dat ik aan het eind van mijn krachten ben door mijn rol als ouder.
Ik heb helemaal geen energie om met mijn kinderen bezig te zijn.
Ik denk dat ik niet meer de goede vader of moeder ben die ik ooit was voor mijn kinderen.
Ik kan niet meer tegen het ouder-zijn.
Als ouder heb ik een gevoel dat het te veel is, dat ik overloop.
Ik heb het gevoel dat ik op de automatische piloot voor mijn kinderen zorg.
Ik heb het gevoel dat ik er als ouder echt niet meer tegen kan.
Als ik ’s morgens opsta en denk aan weer een dag met mijn kinderen, voel ik me al bij voorbaat uitgeput.
Ik heb geen plezier in het samenzijn met mijn kinderen.
Ik voel me overbelast als ouder.
Ik zeg tegen mezelf dat ik niet meer de ouder ben die ik ooit was.
Ik doe alleen wat ik moet doen voor mijn kinderen, maar meer niet.
Door mijn ouderrol zijn al mijn hulpmiddelen volledig opgebruikt.
Ik kan mijn rol als vader of moeder niet meer aan.
Ik schaam me voor de ouder die ik geworden ben.
Ik ben niet meer trots op mezelf als ouder.
Ik kan mijn kinderen niet meer laten zien hoeveel ik van ze houd.
Ik heb het gevoel dat ik mezelf niet meer ben als ik met mijn kinderen omga.
Als ik denk aan alles wat ik voor mijn kinderen moet doen, voel ik me uitgeput.
Ik heb de indruk dat het me, afgezien van de dagelijkse routines (brengen-halen, naar bed brengen, eten koken), niet lukt om te investeren mijn kinderen.
In mijn rol als ouder sta ik in de overlevingsstand.